Refurbishment of Traditional Cotswold Stone Barn

Hetreed Ross were reappointed by previous clients to refurbish their recently purchased, outdated barn conversion to subdivide it into their own home and 4 self-contained holiday lets, set within a working farm adjacent to an Iron Age Fort, also owned by our clients. Clever internal use of the spaces enabled the Grade 2 listed building to be transformed into attractive contemporary apartments, each with individual character.

External photograph taken from the neighbouring iron age fort, lookig down on the large series of Cotswold barns. External photograph taken from the neighbouring iron age fort, lookig down on the large series of Cotswold barns.
Photograph illustrating double height living space in a former animal barn. Photograph illustrating double height living space in a former animal barn.
Photograph illustrating double height living space in a former animal barn. Photograph illustrating double height living space in a former animal barn.
Photograph of refurbished bedroom space , Mahogany furniture with exposed roof structure. Photograph of refurbished bedroom space , Mahogany furniture with exposed roof structure.
Photograph visualising the open plan kitchen/dining space of one of the country cottage aesthetic kitchens. Photograph visualising the open plan kitchen/dining space of one of the country cottage aesthetic kitchens.
External photograph showing the approach to the grade 2 listed barns. External photograph showing the approach to the grade 2 listed barns.
Photograph visualising the open plan kitchen/livign space of one of the ground floor holiday lets Photograph visualising the open plan kitchen/livign space of one of the ground floor holiday lets
Photograph of the 'Woodcock Farm' road signage. Photograph of the 'Woodcock Farm' road signage.
Refurbishment of Traditional Cotswold Stone Barn

Hetreed Ross were reappointed by previous clients to refurbish their recently purchased, outdated barn conversion to subdivide it into their own home and 4 self-contained holiday lets, set within a working farm adjacent to an Iron Age Fort, also owned by our clients. Clever internal use of the spaces enabled the Grade 2 listed building to be transformed into attractive contemporary apartments, each with individual character.

Read More

The dominant portion of Woodcock Farm is the southern half of a traditional Cotswold stone barn, with smaller barns attached on the east side, all part of a larger group of farm buildings, originally converted about 25 years ago into 4 separate dwellings.  Our successful negotiations with South Glos planners and the conservation officer resulted in the final layout to divide it into our clients’ home and four holiday lets.  The overall form of the house has been unchanged externally by these works but new windows have given the elevations an uplift.

Historic England were consulted due to the proximity of the Iron Age fort, limiting any extensions or alterations which would impact on ancient groundworks.  The presence of bats in one of the roof spaces impacted on the timing of works, delaying reroofing until autumn, resulting in two phases of construction.  However the majority of the internal works were completed in time for 3 apartments to be let during the summer.

The variety of spaces within the barns have resulted in 5 very different apartments, ranging from a double height galleried accommodation, located in the original barn transept, to 2 smaller ground floor units.  Historic features such as old beams and stone walls have been retained while some other modern unsympathetic interventions have been removed.  Modern kitchens and bathrooms, oak floor finishes, and luxurious textiles have created clean welcoming holiday apartments. The owners have a three storey “house” in the centre, with internal access to three apartments, giving flexibility in use.

The dominant portion of Woodcock Farm is the southern half of a traditional Cotswold stone barn, with smaller barns attached on the east side, all part of a larger group of farm buildings, originally converted about 25 years ago into 4 separate dwellings.  Our successful negotiations with South Glos planners and the conservation officer resulted in the final layout to divide it into our clients’ home and four holiday lets.  The overall form of the house has been unchanged externally by these works but new windows have given the elevations an uplift.

Historic England were consulted due to the proximity of the Iron Age fort, limiting any extensions or alterations which would impact on ancient groundworks.  The presence of bats in one of the roof spaces impacted on the timing of works, delaying reroofing until autumn, resulting in two phases of construction.  However the majority of the internal works were completed in time for 3 apartments to be let during the summer.

The variety of spaces within the barns have resulted in 5 very different apartments, ranging from a double height galleried accommodation, located in the original barn transept, to 2 smaller ground floor units.  Historic features such as old beams and stone walls have been retained while some other modern unsympathetic interventions have been removed.  Modern kitchens and bathrooms, oak floor finishes, and luxurious textiles have created clean welcoming holiday apartments. The owners have a three storey “house” in the centre, with internal access to three apartments, giving flexibility in use.

RIBA Chartered Architects and Environmental Designers, for Bath, Bristol, Somerset, Wiltshire, Gloucestershire, Dorset and the South West. AECB, EASA and Green Register members.

© Hetreed Ross Architects 2017

 

Pin It on Pinterest

Share This