Whitegates – Poolside garden building

A contemporary new poolside pavilion and walled courtyard enhance a Somerset indoor pool which was renovated to provide a beautiful environment for outdoor freshwater swimming.

Elevation view of the contemporary swimming pool and timber clad pavilion from the garden Elevation view of the contemporary swimming pool and timber clad pavilion from the garden
Elevation view of the lit swimming pool, poolside building with multicolored green internal and exterior lighting Elevation view of the lit swimming pool, poolside building with multicolored green internal and exterior lighting
Image of outdoor dining and kitchen/barbecue area with exposed timber structure canopy Image of outdoor dining and kitchen/barbecue area with exposed timber structure canopy
image of the enclosed sitting and socializing area with an open plan kitchen and exposed timber rafters above image of the enclosed sitting and socializing area with an open plan kitchen and exposed timber rafters above
zoomed image of externally exposed timber rafters and eaves zoomed image of externally exposed timber rafters and eaves
Night time image of the reflective swimming pool and outdoor contemporary art sculpture with directional lighting Night time image of the reflective swimming pool and outdoor contemporary art sculpture with directional lighting
Whitegates – Poolside garden building

A contemporary new poolside pavilion and walled courtyard enhance a Somerset indoor pool which was renovated to provide a beautiful environment for outdoor freshwater swimming.

Read More
Full description for mobile and tablet.

Copy and paste Full Text from below.

Whitegates – Poolside Garden Building

 

The project unlocked the potential of an existing internal swimming pool in the clients’ garden and transformed it into a beautifully landscaped swimmers’ paradise. The existing pool had been housed in a 1970s steel framed garden building which was a dated eyesore and divided their garden. The clients’ brief was to make the pool external and create connections with the adjacent tennis court and lawns through a new poolside pavilion. The new pool house was to provide swimming pool facilities as well as relaxing and socialising space.

The heart of the pavilion is a large socialising room which seamlessly flows outside through wide sliding glazed doors. Extended eaves around the building cover an external dining area and integrated barbecue facilities in addition to providing solar shading to the building.

The garden walls around the new poolside building and swimming pool positively define the area as a ‘room’ within the wider garden. The client’s planting scheme will mature and soften the edges and connect it into the landscape.

The newly insulated and covered pool is heated by an air source heat pump and PV array on the pool house roof, with filtration using CWR’s unique cutting-edge technology and 100% chemical free approach.

 

 

Swimming pool specialist: Clear Water Revival

Main Contractor: Thomas and Thomas 

Lighting and data specialist: Brown Hen Solutions

Hetreed Ross Architects are RIBA Chartered Architects and Environmental Designers, for Bath, Bristol, Somerset, Wiltshire, Gloucestershire, Dorset and the South West. AECB, EASA and Green Register members.

© Hetreed Ross Architects 2021

Pin It on Pinterest

Share This