Split-Level Bungalow Transformation in Green Belt

Sometimes the best outcomes emerge from significant constraints. A single storey dwelling built in the sixties and strict allowable volume increases due to Green Belt were the platform for us to design this large split-level garden extension which visually and spatially links both floors via a glazed corner.

Split-Level Bungalow Transformation in Green Belt

Sometimes the best outcomes emerge from significant constraints. A single storey dwelling built in the sixties and strict allowable volume increases due to Green Belt were the platform for us to design this large split-level garden extension which visually and spatially links both floors via a glazed corner.

Sometimes the best outcomes emerge from significant constraints. A single storey dwelling built in the sixties and strict allowable volume increases due to Green Belt were the platform for us to design this large split level garden extension which visually and spatially links both floors via a glazed corner.

Read More

This contemporary refurbishment has transformed a 1960’s built single storey dwelling into a stunning split level contemporary family home. The house is located in the Green Belt and Wiltshire Conservation Area, the local planning authority were extremely stringent in the volume increase that would be permitted. Clever treatment of levels and layout has created this two storey extension by raising the original roof level sufficiently to create a large master bedroom and ensuite within the roof space which visually and spatially links the ground and first floors.

Internally a minimal solid maple staircase takes advantage of the split level to link the existing floor to the new upper level conversion. In addition a large single storey extension with mono-pitched roof houses a modern kitchen /dining area which is fully integrated with the 2 storey space to the west, the clients’ desire for a light filled space has been completely realised with inventive south, east and west facing clerestory windows arrangements to take full advantage of the surrounding landscape.

The project combines a cedar clad, highly insulated timber frame construction to seamlessly link the new space with the existing house. A more traditional rendered blockwork construction used to build the remodelled chimney and link wall complete the elevational composition.

The oak joinery and Optitherm glass double glazed montage is combined with a corner to corner glass edge construction which enhances the panoramic view to the garden from ground and upper floors. Access to the garden has been altered and designed to give level access onto a large decked area and family garden.

 

Split-Level Bungalow Transformation in Green Belt

This contemporary refurbishment has transformed a 1960’s built single storey dwelling into a stunning split-level contemporary family home. The house is located in the Green Belt and Wiltshire Conservation Area, the local planning authority were extremely stringent in the volume increase that would be permitted. Clever treatment of levels and layout has created this two storey extension by raising the original roof level sufficiently to create a large master bedroom and ensuite within the roof space which visually and spatially links the ground and first floors.

Internally a minimal solid maple staircase takes advantage of the split level to link the existing floor to the new upper level conversion. In addition a large single storey extension with mono-pitched roof houses a modern kitchen /dining area which is fully integrated with the 2 storey space to the west, the clients’ desire for a light filled space has been completely realised with inventive south, east and west facing clerestory windows arrangements to take full advantage of the surrounding landscape.

The project combines a cedar clad, highly insulated timber frame construction to seamlessly link the new space with the existing house. A more traditional rendered blockwork construction used to build the remodelled chimney and link wall complete the elevational composition.

The oak joinery and Optitherm glass double glazed montage is combined with a corner to corner glass edge construction which enhances the panoramic view to the garden from ground and upper floors. Access to the garden has been altered and designed to give level access onto a large decked area and family garden.

Pin It on Pinterest

Share This