Kent glass extension

A stunning minimal copper and glass extension is the most recent addition to a Kent farmhouse dating from 1694.

Copper and glass extension to grade 2 listed kent farmhouse Copper and glass extension to grade 2 listed kent farmhouse
Copper and glass extension to grade 2 listed kent farmhouse Copper and glass extension to grade 2 listed kent farmhouse
Copper and glass extension to grade 2 listed kent farmhouse Copper and glass extension to grade 2 listed kent farmhouse
Copper and glass extension to grade 2 listed kent farmhouse Copper and glass extension to grade 2 listed kent farmhouse
Copper and glass extension to grade 2 listed kent farmhouse Copper and glass extension to grade 2 listed kent farmhouse
Copper and glass extension to grade 2 listed kent farmhouse Copper and glass extension to grade 2 listed kent farmhouse
Copper and glass extension to grade 2 listed kent farmhouse Copper and glass extension to grade 2 listed kent farmhouse
Kent glass extension

A stunning minimal copper and glass extension is the most recent addition to a Kent farmhouse dating from 1694.

Read More

A stunning minimal glass extension to a Kent farmhouse has recently been completed. The listed farmhouse dates from 1694 and has evolved and grown over the centuries. It has attractive timber boarded and red brick walls overarched by a sweeping clay tile roof. However traditional small windows did not maximise the connection with the beautiful gardens and the existing kitchen was small and dark. In contrast the new extension, designed by Hetreed Ross Architects, is glazed on three sides allowing the new room to sit completely in the landscape.

Hetreed Ross undertook long and careful negotiations with the local planning department to obtain Listed Building Consent, particularly regarding the roof terrace, ensuring the new extension enhanced the existing building.

The new space provides a living area focused around a striking suspended woodstove and dining space closely linked to the kitchen which has been relocated in the original house. In the summer, opening slimline glazed walls by Luxal and flush thresholds provide a seamless transition into the garden. In winter, the feature suspended wood stove will warm the room and make it a space to be enjoyed in all seasons. Above, a roof terrace with frameless glass balustrade gives an alternative seating area with extended panoramic views.

New openings in the existing walls are sympathetically located to create a free flowing layout between the original house and extension. On the first floor an existing window has been enlarged to create a doorway constructed from carefully selected reclaimed and stained timber for a seamless look.

Although the extension is contemporary in style, the copper fascias visually connect well with the brick and clay colour pallet of the Kent farmhouse. Strong simple forms work well with the sculptural form of the original roof allowing it to float over the ground floor.

The new landscaping and terraces further enhance the beautiful setting and the clients are thrilled.

 

“The new extension has transformed how we live in the house and we feel so lucky to have found Hetreed Ross Architects”

“I am so grateful to you, Ann for your very careful negotiation skills with the planners, particularly with regards to the roof terrace, as that is so, so lovely, and we have already spent many an evening up there enjoying the space and views.”

Kent glass extension

A stunning minimal glass extension to a Kent farmhouse has recently been completed. The listed farmhouse dates from 1694 and has evolved and grown over the centuries. It has attractive timber boarded and red brick walls overarched by a sweeping clay tile roof. However traditional small windows did not maximise the connection with the beautiful gardens and the existing kitchen was small and dark. In contrast the new extension, designed by Hetreed Ross Architects, is glazed on three sides allowing the new room to sit completely in the landscape.

Hetreed Ross undertook long and careful negotiations with the local planning department to obtain Listed Building Consent, particularly regarding the roof terrace, ensuring the new extension enhanced the existing building.

The new space provides a living area focused around a striking suspended woodstove and dining space closely linked to the kitchen which has been relocated in the original house. In the summer, opening slimline glazed walls by Luxal and flush thresholds provide a seamless transition into the garden. In winter, the feature suspended wood stove will warm the room and make it a space to be enjoyed in all seasons. Above, a roof terrace with frameless glass balustrade gives an alternative seating area with extended panoramic views.

New openings in the existing walls are sympathetically located to create a free flowing layout between the original house and extension. On the first floor an existing window has been enlarged to create a doorway constructed from carefully selected reclaimed and stained timber for a seamless look.

Although the extension is contemporary in style, the copper fascias visually connect well with the brick and clay colour pallet of the Kent farmhouse. Strong simple forms work well with the sculptural form of the original roof allowing it to float over the ground floor.

The new landscaping and terraces further enhance the beautiful setting and the clients are thrilled.

 

“The new extension has transformed how we live in the house and we feel so lucky to have found Hetreed Ross Architects”

“I am so grateful to you, Ann for your very careful negotiation skills with the planners, particularly with regards to the roof terrace, as that is so, so lovely, and we have already spent many an evening up there enjoying the space and views.”

 

See more of our residential extensions

Hetreed Ross Architects are RIBA Chartered Architects and Environmental Designers, for Bath, Bristol, Somerset, Wiltshire, Gloucestershire, Dorset and the South West. AECB, EASA and Green Register members.

© Hetreed Ross Architects 2021

Pin It on Pinterest

Share This