New 6th form centre and extension for John Cabot Academy in Bristol

A new sixth form centre and enlarged dining room extension were added to John Cabot Academy in Bristol. The design was driven by environmental considerations including daylighting, ventilation and high levels of insulation.

External view of full height glazing and timber cladding and timber louvres to John Cabot Academy 6th form centre External view of full height glazing and timber cladding and timber louvres to John Cabot Academy 6th form centre
New 6th form centre and extension for John Cabot Academy in Bristol

A new sixth form centre and enlarged dining room extension were added to John Cabot Academy in Bristol. The design was driven by environmental considerations including daylighting, ventilation and high levels of insulation.

Read More
Four contemporary, sustainable homes have been constructed adjacent to the Kennet and Avon Canal in Bath. The former site of garage workshops was extremely constrained and we initially undertook a feasibility study to determine a suitable density of development for the site.

The optimal option was for 4 terraced houses which maximise the feeling of space with open plan living spaces. Balconies or Juliet doors on the upper floors of the houses take advantage of the south facing views over the lock and canal basin where leisure barges enliven the activity. Bedrooms and bathrooms are located at ground floor level behind original historic Bath stone walls. Large windows and rooflights maximise the natural light.

Materials include Bath ashlar stone, natural slate roofs and Douglas fir cladding externally, while oak floors and plastered walls maintain an open light appearance internally. High performance Scandinavian windows, high levels of insulation, efficient services, including underfloor heating, the provision of bike sheds and the location close to Bath city centre services have all contributed towards these sustainably designed homes.

The development won the 2011 Bath and North East Somerset New Housing Design Quality Award.

Hetreed Ross worked with the school to analyse the accommodation and use of space to find the optimum location for the new sixth form centre and larger dining room.    The crisp and simple form of the new accommodation is both similar to the existing school and identifiably itself in its environmental finishes; green oak cladding, oak louvres to the south windows, high-performance double glazing, and stainless and galvanised steel detailing. Dining area walls are fully glazed to maximise daylight and transparency. Further environmental aspects of the project include: rooflights; pavement lights at first floor level; sun pipes and Windcatchers naturally ventilating even the deeper spaces; underfloor heating; high levels of insulation including recycled newspaper.

Structural and services engineering & QS:  Buro Happold

Contractor: Jotcham and Kendall

Hetreed Ross Architects are RIBA Chartered Architects and Environmental Designers, for Bath, Bristol, Somerset, Wiltshire, Gloucestershire, Dorset and the South West. AECB, EASA and Green Register members.

© Hetreed Ross Architects 2017

Pin It on Pinterest

Share This