Transformed Green Belt Cottage With a View

We maximised the volume of the extensions to this long cottage in the Green Belt to give all principal spaces beautiful southerly views. Rooms were reorganised to improve layout and functionality. Contemporary and traditional forms and materials have created stylish well-lit spaces in this enlarged family home.

Transformed Green Belt Cottage With a View

We maximised the volume of the extensions to this long cottage in the Green Belt to give all principal spaces beautiful southerly views. Rooms were reorganised to improve layout and functionality. Contemporary and traditional forms and materials have created stylish well-lit spaces in this enlarged family home.

Read More

Our clients had recently purchased this cottage in the Turleigh Conservation Area, Cotswolds AONB and Green Belt with stunning southerly views across the River Avon valley towards Upper Westwood and nearby Bradford on Avon. They wished to maximise the wonderful views and bring light into the cottage by removing an old timber clad extension, replacing it with new living and bedroom spaces. Careful design work to overcome the limitations of volume increase restrictions in the Green Belt enabled us to create the space required and obtain planning permission, whilst also maintaining the roosting facilities for serotine and lesser horseshoe bats which roosted in the existing roofs.

The appearance of the new extension was to be complementary to the existing cottage, introducing contemporary interventions such as the glazed bay and gable window above, using traditional materials such as oak and local rubble stone. The rear approach to the house was also improved by a land swap with neighbours enabling the removal of a garage and creation of a new rear access into the stylish kitchen which is now located in the centre of the house, benefitting from windows at both ends, with wonderfully light French doors leading onto the south facing terrace. The stunning kitchen with a large central island, ideal for both family use and entertaining, is the heart of the home and the adjacent living room has views across the valley through the large glazed oak framed bay. The new oak framed gable window in the master bedroom maximises the spectacular views to the south. Good quality double glazing, well insulated construction, and controlled passive solar gain have improved the energy efficiency of the cottage, transforming it into a stylish comfortable long term home for our clients and their family.

The project was featured in Homify magazine, read the full article here.

 

Transformed Green Belt Cottage With a View

Our clients had recently purchased this cottage in the Turleigh Conservation Area, Cotswolds AONB and Green Belt with stunning southerly views across the River Avon valley towards Upper Westwood and nearby Bradford on Avon. They wished to maximise the wonderful views and bring light into the cottage by removing an old timber clad extension, replacing it with new living and bedroom spaces. Careful design work to overcome the limitations of volume increase restrictions in the Green Belt enabled us to create the space required and obtain planning permission, whilst also maintaining the roosting facilities for serotine and lesser horseshoe bats which roosted in the existing roofs.

The appearance of the new extension was to be complementary to the existing cottage, introducing contemporary interventions such as the glazed bay and gable window above, using traditional materials such as oak and local rubble stone. The rear approach to the house was also improved by a land swap with neighbours enabling the removal of a garage and creation of a new rear access into the stylish kitchen which is now located in the centre of the house, benefitting from windows at both ends, with wonderfully light French doors leading onto the south facing terrace. The stunning kitchen with a large central island, ideal for both family use and entertaining, is the heart of the home and the adjacent living room has views across the valley through the large glazed oak framed bay. The new oak framed gable window in the master bedroom maximises the spectacular views to the south. Good quality double glazing, well insulated construction, and controlled passive solar gain have improved the energy efficiency of the cottage, transforming it into a stylish comfortable long term home for our clients and their family.

The project was featured in Homify magazine, read the full article here.

Pin It on Pinterest

Share This