Kitchen Extension to Listed Cottage in Combe Down, Bath

We obtained Listed Building Consent for a contemporary single storey extension to enlarge the existing kitchen of this terraced Victorian cottage to form a new light and airy family kitchen/dining room. Lowering the floor, inserting rooflights and large bi-fold doors transforms the interior which now flows into the garden via a paved terrace.

Kitchen Extension to Listed Cottage in Combe Down, Bath

We obtained Listed Building Consent for a contemporary single storey extension to enlarge the existing kitchen of this terraced Victorian cottage to form a new light and airy family kitchen/dining room. Lowering the floor, inserting rooflights and large bi-fold doors transforms the interior which now flows into the garden via a paved terrace.

Read More

This listed terraced cottage had a dark and low ceilinged south facing kitchen preventing views and access into the garden. By careful negotiation with B&NES, including obtaining a report from an architectural historian, we obtained Listed Building Consent for a contemporary single storey extension. The space has been transformed by the addition, creating a large Kitchen/Dining/Family room with a small Utility and WC. Limestone flooring with underfloor heating, grey painted joinery and recessed lighting all contribute to the stylish welcoming family space which flows into the garden via the new paved terrace and outside eating area. The overhanging eaves prevents excessive solar gain and the stone walls were constructed from material already on site.

Kitchen Extension to Listed Cottage in Combe Down, Bath

This listed terraced cottage had a dark and low ceilinged south facing kitchen preventing views and access into the garden. By careful negotiation with B&NES, including obtaining a report from an architectural historian, we obtained Listed Building Consent for a contemporary single storey extension. The space has been transformed by the addition, creating a large Kitchen/Dining/Family room with a small Utility and WC. Limestone flooring with underfloor heating, grey painted joinery and recessed lighting all contribute to the stylish welcoming family space which flows into the garden via the new paved terrace and outside eating area. The overhanging eaves prevents excessive solar gain and the stone walls were constructed from material already on site.

Ann was invaluable in the whole process – we knew the basic idea of what we wanted but she was great for bouncing ideas off and helping with details we were unsure of. She helped to confirm our ideas and tweak them to be even better. When our Pre-App came back saying we could not do what we wanted, she suggested that a consultant carried out a Heritage Assessment on the house. We then submitted our full plans and we got the Planning Permission and Listed Building Consent to do what we wanted. Had we not done this we almost certainly would not have got the permission. She was also very helpful during our 7 month build. Even though Hetreed Ross did not manage the build, she was very happy to answer any questions from me or our builder.

Pin It on Pinterest

Share This