Dry Arch House

Kitchen Extension and Alterations in Green Belt

Located on a sloping plot near woodland but with open views to the north and east, our clients wanted to improve the relationship between their cottage and the sunny rear garden, which due to the garden topography was set almost at first floor level. We worked closely with our client and explored a number of design options to balance the new extension with the traditional cottage and its Cotswold stone tiled roof resulting in an unusual contemporary kitchen dining space set between the garden and entrance levels.

Image illustrating timber clad extension with sedum roof Image illustrating timber clad extension with sedum roof

Dry Arch House

Kitchen Extension and Alterations in Green Belt

Located on a sloping plot near woodland but with open views to the north and east, our clients wanted to improve the relationship between their cottage and the sunny rear garden, which due to the garden topography was set almost at first floor level. We worked closely with our client and explored a number of design options to balance the new extension with the traditional cottage and its Cotswold stone tiled roof resulting in an unusual contemporary kitchen dining space set between the garden and entrance levels.

Read More

The new space gives level access via a sliding glass corner onto a sunny terrace and the reworked landscaped garden. The new building creates a dramatic multi height light filled internal space. Externally the new building is clad in cedar boarding with slim-line thermally broken aluminium framed glazing to maximise daylight and views, with sedum covered flat roofs which visually extend the garden onto the house.

Internally a new contemporary stair connecting all levels replaces an existing narrow stair, clever reconfiguration of the old stair and two small bedrooms gave the client a spacious master bedroom suite in the original part of the cottage. The property is in the Green Belt so the maximum volume increase was carefully and successfully negotiated with Wiltshire Planners.

Careful negotiation with the planners on Green Belt issues has resulted in a dramatic multi height addition to this traditional cottage. Level access is cleverly created via a sliding glass corner and visually extends the garden into the living accommodation whilst maximising daylight and views.

Kitchen Extension and Alterations in Green Belt

The new space gives level access via a sliding glass corner onto a sunny terrace and the reworked landscaped garden. The new building creates a dramatic multi height light filled internal space. Externally the new building is clad in cedar boarding with slim-line thermally broken aluminium framed glazing to maximise daylight and views, with sedum covered flat roofs which visually extend the garden onto the house.

Internally a new contemporary stair connecting all levels replaces an existing narrow stair, clever reconfiguration of the old stair and two small bedrooms gave the client a spacious master bedroom suite in the original part of the cottage. The property is in the Green Belt so the maximum volume increase was carefully and successfully negotiated with Wiltshire Planners.

Careful negotiation with the planners on Green Belt issues has resulted in a dramatic multi height addition to this traditional cottage. Level access is cleverly created via a sliding glass corner and visually extends the garden into the living accommodation whilst maximising daylight and views.

“We found Hetreed Ross architects Ltd to be receptive to our ideas and professional throughout. They managed our project and we are delighted with the results. We would highly recommend their friendly and first class services to anyone.”
– Sheila Robbins and Phillip Roe

Pin It on Pinterest

Share This