Cedar Courtyard Extension

A Victorian terraced house is transformed with a large extension providing a new well-lit kitchen/dining area. Roof lights and a subtle new lighting scheme create bright welcoming spaces, a rearranged internal floor plan improves proportions and a new bathroom adds an element of luxury.

Image illustrating the rear elevation  and sedum roof at first floor level. Image illustrating the rear elevation  and sedum roof at first floor level.
Image illustrating Image illustrating
Image illustrating interior view of new stone fireplace along with family dog Image illustrating interior view of new stone fireplace along with family dog
Image illustrating ground floor plan for the proposed extension Image illustrating ground floor plan for the proposed extension
Photographs by Justine Frost.
Cedar Courtyard Extension

A Victorian terraced house is transformed with a large extension providing a new well-lit kitchen/dining area. Roof lights and a subtle new lighting scheme create bright welcoming spaces, a rearranged internal floor plan improves proportions and a new bathroom adds an element of luxury.

Read More

Set on the steep northern slopes of the city of Bath, this Victorian terraced house had a small kitchen in a 1970s extension in the dark rear courtyard which we replaced with a larger extension covering most of the courtyard, thus creating an open well-lit kitchen dining area connected to the rear study.

The tiny new courtyard, accessed through bi-folding doors from the dining area has enough space for a BBQ.   A rich walnut worktop and copper coloured tiles bring warmth to the new shaker style painted kitchen which also includes a shower room and larder.

First floor improvements involved removing the small shower room in the second bedroom, restoring its proportions to accommodate a four poster bed, and replacing it with a luxurious Victorian styled family bathroom accessed off the stairs.  Contemporary external vertical cedar timber cladding encases the bathroom “box”.

Discrete LED lighting and 3 rooflights flood light into the centre of the house, bathroom and dining room, transforming potentially dark spaces into bright welcoming areas.

Cedar Courtyard Extension

 

Set on the steep northern slopes of the city of Bath, this Victorian terraced house had a small kitchen in a 1970s extension in the dark rear courtyard which we replaced with a larger extension covering most of the courtyard, thus creating an open well-lit kitchen dining area connected to the rear study.

The tiny new courtyard, accessed through bi-folding doors from the dining area has enough space for a BBQ.   A rich walnut worktop and copper coloured tiles bring warmth to the new shaker style painted kitchen which also includes a shower room and larder.

First floor improvements involved removing the small shower room in the second bedroom, restoring its proportions to accommodate a four poster bed, and replacing it with a luxurious Victorian styled family bathroom accessed off the stairs.  Contemporary external vertical cedar timber cladding encases the bathroom “box”.

Discrete LED lighting and 3 rooflights flood light into the centre of the house, bathroom and dining room, transforming potentially dark spaces into bright welcoming areas.

RIBA Chartered Architects and Environmental Designers, for Bath, Bristol, Somerset, Wiltshire, Gloucestershire, Dorset and the South West. AECB, EASA and Green Register members.

© Hetreed Ross Architects 2017

 

Pin It on Pinterest

Share This