Agricultural Conversion

Conversion of agricultural building in Somerset

A scheme design for a large timber livestock barn conversion providing two spacious homes with spectacular lake views. Planning consent under Class Q results in strict limits upon alterations to the existing building, however careful siting of glazing and mezzanine levels aims to allow maximum floor space whilst providing some grand double height spaces.

Image Illustrating ground floor plan of barn conversion into two dwellings. Image Illustrating ground floor plan of barn conversion into two dwellings.
Image Illustrating first floor plan of barn conversion into two dwellings. Image Illustrating first floor plan of barn conversion into two dwellings.
Imag illustrating 3D visalations of conversion of barn embedded within the landscape. Imag illustrating 3D visalations of conversion of barn embedded within the landscape.
Imag illustrating photographs of existing barn used as agricultural storage. Imag illustrating photographs of existing barn used as agricultural storage.

Agricultural Conversion

Conversion of agricultural building in Somerset

A scheme design for a large timber livestock barn conversion providing two spacious homes with spectacular lake views. Planning consent under Class Q results in strict limits upon alterations to the existing building, however careful siting of glazing and mezzanine levels aims to allow maximum floor space whilst providing some grand double height spaces.

Read More

Our clients asked us to redesign an existing consent to better suit their family needs and the beautiful setting. The barn was a former timber framed hospital ward building, reconstructed on the farm in the 1960’s, to provide livestock accommodation.

We were asked to provide a house to suit a retired couple which would adapt to their later years, with flexible accommodation to allow independent living entirely on the ground floor. The second unit is to provide a 3 bedroom family home. Both have large open plan living spaces looking out onto the stunning southerly views in this Area of Outstanding Natural Beauty.

The timber framed barn is proposed to be upgraded to Passivhaus EnerPHit standards to create 2 low-energy homes with minimal heating requirements. As a partial self-build project the client plans to take on the project for one of the units once insulated and airtight.

Conversion of agricultural building in Somerset

Our clients asked us to redesign an existing consent to better suit their family needs and the beautiful setting. The barn was a former timber framed hospital ward building, reconstructed on the farm in the 1960’s, to provide livestock accommodation.

We were asked to provide a house to suit a retired couple which would adapt to their later years, with flexible accommodation to allow independent living entirely on the ground floor. The second unit is to provide a 3 bedroom family home. Both have large open plan living spaces looking out onto the stunning southerly views in this Area of Outstanding Natural Beauty.

The timber framed barn is proposed to be upgraded to Passivhaus EnerPHit standards to create 2 low-energy homes with minimal heating requirements. As a partial self-build project the client plans to take on the project for one of the units once insulated and airtight.

Pin It on Pinterest

Share This